Free a Girl

Free a Girl

(Het “zomeruitje”, waarbij EF-Gooi altijd iets ontspannends doet ter afsluiting van het seizoen, is een bijeenkomst naar voren gehaald. Barbara Houwers, die een rondleiding langs de ateliers van de Dooyewaardstichting geeft, is in juni niet in het land).

Onze laatste bijeenkomst van seizoen 2018-2019 staat in het teken van “Free a Girl”. We zeggen alvast dit:

“Het gaat er niet om wat je meemaakt, maar hoe je er mee omgaat” 

Deze uitspraak van Lucinda Douglas is de kern voor wat fotograaf Léontine van Geffen-Lamers een kracht noemt. 

Léontine fotografeert in het dagelijks leven monumenten, maar maakte een uitstap met de serie Powervrouwen in beeld. Léontine vond dat er meer aandacht moest komen voor de kracht van Nederlandse vrouwen. Ze mogen zichzelf meer waarderen, maar mogen ook meer gewaardeerd worden. In al hun verscheidenheid zijn ze belangrijk voor onze maatschappij. Powervrouwen zijn voor Léontine niet persé vrouwen die je veel op tv, in de tijdschriften ziet of CEO zijn. Ook vrouwen die minder op de voorgrond staan hebben kracht. De vrouwen die Léontine fotografeerde maakten een keuze in hun leven. Soms groots, soms klein, maar wel bewust en vol overtuiging.

Léontine gunt andere meisjes in de wereld een beter leven, daarom gaat de opbrengst van haar boek naar de stichting Free a Girl. Zij bevrijden meisjes uit de gedwongen prostitutie en zorgen er voor dat zij veilig kunnen opgroeien. Ze gaan na een traumaverwerkingstraject, weer naar huis of ze worden blijvend opgevangen in een opvanghuis. In dit huis krijgen ze onderdak en scholing, zodat ze, eenmaal volwassen, voor zichzelf kunnen zorgen. De stichting Free a Girl zet zich in om van deze slachtoffers juist krachtige vrouwen te maken. Een missie die Léontine van harte onderstreept. Naast dit boek is zij ook ambassadeur van Free a Girl.

Léontine geeft een lezing, waarover binnenkort meer informatie volgt. Haar boek is te koop voor het goede doel.